fbpx

Give Elementfabrik bygger nye tidssvarende produktionsfaciliteter.

Administrerende direktør hos Give Elementer,Karsten Rewitz, kan oplyse, at virksomheden pt. er i gang med at rive den gamle produktionshal ned for at bygge en helt ny topmoderne 3600 kvadratmeter stor hal, der kan levere elementer op til over 20 tons. Foto: Jim Hoff

Hen over februar og marts har der været stor aktivitet hos Give Elementer, hvor håndværkere og specialister fra P. Olesen har været i gang med at rive den gamle produktionshal fra 1964 ned. Hallen ligger lige ud til Diagonalvejen, så forbipasserende har dagligt kunnet følge med i processen. Læs her om baggrunden for nedrivningen, og hvad der skal erstatte den gamle hal.

Af Jim Hoff – jimehoff@gmail.com

GIVE: Oprindeligt producerede Give Elementer landbrugselementer, men i takt med både industriens og virksomhedens udvikling har virksomheden mere og mere slået sig ind på at producere større og større elementer til industrielle formål.

Lad os blot konstatere, at der er sket rigtig meget på den front både med hensyn til volumen og teknisk opbygning, som kræver produktionsfaciliteter af den ypperste slags. Og det skal netop ses i det lys, at elementfabrikken nu er gået i gang med at fjerne den gamle, man fristes til at sige historiske, produktionshal, der har stået sin prøve siden virksomhedens opstart i begyndelsen af 60’erne.

Det fortæller virksomhedens administrerende direktør, Karsten Rewitz. 

-Den gamle hal er blevet udvidet over flere gange, senest midt i 00’erne, men nu er tiden simpelthen løbet fra den. Den kan kun levere elementer op til 6 tons, og det var tidligere fint nok, da vi kun leverede til landbruget.  Men i dag producerer vi væsentligt større og tungere elementer i takt med, at vi hen over årene er begyndt at levere flere og flere elementer til industrien. Her taler vi om elementer over 20 tons og en flade på op til 40 kvadratmeter, og her kan hverken selve produktionshallen eller de forhåndenværende kraner følge med mere, forklarer Karsten Rewitz.

Skal stå klar til produktion i uge 28

Derfor er man medio februar gået i gang med at jævne den gamle hal med jorden. Her er det alle vægge og tager, der forsvinder sammen med  de nuværende tekniske installationer, mens de 200 meter lange støbeborde overlever nedrivningen og renoveringen. Går alt efter planen kan der ifølge Karsten Rewitz støbes elementer igen efter sommerferien 2023.

-Det er rigtig fint, at vi kan genanvende de gamle støbeborde. Den nye hal vil få samme look som den nye produktionshal, som vi byggede i 2019. Processen er beregnet til at tage cirka 20 uger med opstart i uge 8 og startskud til produktion i uge 28. Det er nedrivningsspecialisterne fra P. Olesen, der står for selve bortskaffelsen af tag, vægge osv., og inden nedrivningen kunne påbegyndes, er hallen blevet screenet efter alle tidens foreskrifter og krav. Her checker man bygningen for gift og asbest, ligesom man også undersøger, om den anvendte maling er blyholdig. Alt i alt har det set med virksomhedens øjne været en overkommelig proces uden de store problematikker, forklarer Karsten Rewitz.

100 procent “hjemmelavet”

Han kan ydermere fortælle, at den nye topmoderne og tidssvarende produktionshal er 100 procent “hjemmelavet”.

-Vi har klaret det hele in-house, netop fordi vi har fagfolk ansat under dette tag, der kan løfte samtlige opgaver omkring processen og opbygningen af en produktionshal. Vi har selv designet bygningen via vores konstruktører, tegnere og beregnere, og når så selve opbygningen går i gang, stiller vi naturligvis med vores helt eget hold af montører – og det ligger jo lige til højrebenet, at vi selv leverer elementerne, konstaterer Karsten Rewitz med et skævt smil.

I forbindelse med opbygningen af den nye produktionshal tager man nogle helt nye elementer i brug. Det handler om de 3.60 meter brede konstruktioner, der skal udgøre taget. Elementerne kommer til at ligge helt tæt, og denne stærke tagkonstruktion betyder, at virksomheden på sigt får mulighed for at montere solceller på taget af den nye hal – naturligvis med henblik på en optimering af energiomkostningerne.

Ok gennem gaskrisen

Apropos energiomkostninger, så kan Rewitz fortælle, at virksomheden ikke var helt så hårdt ramt af de stejlt stigende gaspriser, der eksplodere op i ansigtet på det meste af verdenssamfundet, da Putin startede krigen i Ukraine.

-Vi har nogle fornuftige gasaftaler, og når beton skal hærde kræver det ikke nær så meget varme, som hvis der er tale om mursten, hvor vi skal hen over de 1000 grader. Beton har den specielle kemiske egenskab, at det selv skaber en varmeudvikling, hvilket betyder, at vi ikke skal bruge så meget energi på hærdningsprocessen.

Lancerer nyt CO2 venligt produkt

Den nye produktionshal bliver på hele 3600 kvadratmeter og 10 meter høj. Den vil komme til at bestå af to haller, der er bygget sammen. Skillevæggen mellem de to haller er en helt speciel af elementfabrikken i Give udviklet konstruktion, der er speciel bæredygtig og som også fungerer som brandadskillelse mellem de to haller.

Denne skillevæg er et ret banebrydende produkt. Normalt er den slags vægge her 25-30 centimeter tykke, men denne skillevæg her er i det største felt mellem de to haller kun 8 centimeter, og det betyder en kraftig C02-reduktion i produktionsprocessen. I det hele taget er vi her på stedet meget opmærksomme på C02-reduktion i vores arbejdsprocesser. Således har vi det sidste halve år været i stand til at skære hele 25 procent ned på vores CO2-produktion, og vi arbejder nu med at “slanke” vores elementer, så vi kan komme op på at spare 40 procent CO2 i forhold til det tidligere niveau, forklarer Karsten Rewitz.

Arbejder frem mod stor reduktion af CO2-produktion

Lige nu er Give elementer sammen med en kunde i gang med at udvikle mere bæredygtig elementer, som er gjort tyndere og dermed har opnået en besparelse på 40 procent CO2. Det er en slags testkørsel, som virksomheden skal danne sig yderligere erfaringer ud fra med henblik på at udvikle elementer/produkter, der følger tidens tale om miljø- og energivenlig produktion.

-Generelt stilles der en lang række strenge dokumentationskrav til vores produktion i dag, hvor vi skal gennem en lang række forskellige godkendelsesprocedurer. Vi skal derfor gennem et hav af beregninger; for eksempel skal vi i dag levere produkter, hvor der også er lagt ingeniørtimer ind i beregninger af elementernes holdbarhed i forhold til brand – og faktisk også jordskælv, selv om det sidste heldigvis ikke er noget, vi er ramt af her i landet, fortæller Rewitz og tilføjer:

-Virksomheden har på trods af årtiernes skiftende konjunkturer, coronaen og nu krigen i Ukraine aldrig leveret et regnskabsår med underskud, og vi har altid gået efter at optimere og udvide vores sortiment af produkter, ligesom vi hele tiden er skarpe på at optimere vores arbejdsprocesser og på at leve op til de til enhver tid eksisterende krav. Og det er netop opførelsen af den nye produktionshal er glimrende eksempel på, pointerer Karsten Rewitz. 

ge-logo-keep-it-simple
kasper_larsen

Salg Danmark

Kontakt Kasper Larsen hvis du har spørgsmål.

salgschef_john_meier

Salg Danmark

Kontakt John Meier hvis du har spørgsmål.

torben

Salg Sjælland

Kontakt Torben Jensen hvis du har spørgsmål.